UNIIQ investeert € 350.000,- in de ruimtevaartstartup Spherical Systems

,

Spherical Systems, gevestigd in het Space Business Innovation Center in Noordwijk haalt een investering op van in totaal bijna € 1 miljoen voor de ontwikkeling van een eigen chip die speciaal is ontworpen voor de extreme omstandigheden in de ruimte. Naast UNIIQ investeren drie business angels, durfkapitaalinvesteerders Antler en Graduate Entrepreneur Fund, de Rabobank en hebben ze een Eurostars-subsidie ontvangen. De investering werd bekendgemaakt door Tweede Kamerlid Pim van Strien in Noordwijk.

Spherical Systems

Nieuwe chip voor extreme omstandigheden ruimte

De omstandigheden in de ruimte zijn uiterst extreem, terwijl onderhoud vrijwel onmogelijk is. Het is niet zomaar mogelijk om een monteur de ruimte in te sturen. Het is dus belangrijk dat alles wat gelanceerd wordt, ook blijft werken. Daarom is de productie van extreem betrouwbare onderdelen altijd heel belangrijk geweest. Het probleem is dat deze onderdelen ook heel erg duur zijn, en het business model sinds de space race in de jaren ’60 niet meer is veranderd.

Sinds de opkomst van de commerciële ruimtevaart staat de prijs van alles wat er gelanceerd wordt onder toenemende druk. De klassieke ruimtevaart chips zijn veel te duur, waardoor men inferieure chips gebruikt met de hoop dat deze het net lang genoeg volhouden. Met een slimme architectuur en een moderne ontwerpvisie maakt Spherical Systems chips die daadwerkelijk geschikt zijn voor de ruimte, terwijl deze vele malen goedkoper zijn dan oude space chips. Door deze chips te verwerken in hun eigen systemen, ontwikkelt Spherical Systems systemen voor in de ruimte die vele malen betrouwbaarder zijn voor een vergelijkbare prijs.

Volgende stappen voor Spherical Systems

Spherical Systems heeft nu in totaal bijna € 1 miljoen aan financiering opgehaald. Naast VroegeFaseFinanciering Powered by UNIIQ heeft het ook een investering van drie business angels, durfkapitaalinvesteerders Antler en Graduate Entrepreneur Fund, een lening van de Rabobank en een Eurostars-subsidie ontvangen. Met deze investering kan het bedrijf de eerste eigen chips produceren die speciaal zijn ontworpen voor de extreme omstandigheden in de ruimte. Door deze eigengemaakte chips te integreren in hun systemen, maakt Spherical Systems betrouwbaardere producten voor in de ruimtevaart.

Thomas Parry CEO en oprichter Spherical Systems:

“De vandaag aangekondigde financiering stelt ons in staat om het initiële traject van onze productontwikkeling en teamgroei volledig te financieren. Dit stelt ons in staat om op het wereldtoneel de technische en commerciële relevantie van Spherical te demonstreren. We zijn dankbaar voor de steun van UNIIQ en andere investeerders terwijl we onze baanbrekende aanpak in de industrie opbouwen. We kijken ernaar uit om voort te bouwen op de sterke punten van de regio Zuid-Holland om de strategische mogelijkheden binnen de ruimte- en halfgeleiderindustrieën in de komende tien jaar uit te breiden.”

Spherical Systems

Met deze investeringen kan het bedrijf de eerste iteraties van de chips produceren en de eerste systemen ontwikkelen, om zo toe te werken naar een eerste lancering. Daarnaast kunnen ze hiermee hun eigen chip design tool verder ontwikkelen, om zo steeds meer verschillende chips te blijven maken voor de markt. Het bedrijf verwacht te gaan groeien van 2 naar 6 FTE.

Proof-of-conceptfonds UNIIQ ziet Spherical Systems als een innovatieve toevoeging aan het aerospace cluster in Zuid-Holland. Jasper Geselschap, Fondsmanager van UNIIQ:

“De diepgaande vaardigheden van de founders Thomas Parry en Bastiaan Bom in combinatie met de sterke onderlinge synergie maken een ijzersterk team om SPHERICAL naar de volgende fase te brengen.”

 

Source: InnovationQuarter